lauantai 24. maaliskuuta 2012

Projektina ORCi MM 2012


Parin viime kesän aikana on muutama Kotka pursiseuran aktiivikilpapurjehtija pohtinut mahdollisuutta kerätä sopiva tiimi suuremman kotkalaisen köliveneen saamiseksi mukaan kovan tason kilpailuihin. Kun viime syksynä varmistui, että Avomeripurjehduksen ORCi- luokan MM-kilpailut purjehditaan elokuun alussa Helsingissä, päätettiin ryhtyä tuumasta toimeen. Vuoden vaihteessa aloitettiin projekti, jossa tarkoituksena on yhdistää kotkalainen kilpapurjehdusosaaminen kilpailukykyiseen veneeseen. 

Salona 40 on venetyyppi, joka nopeutensa ja mittakirjansa puolesta soveltuu mainiosti kilparadoille. Veneen omistaa ja sitä kipparoi kotkalainen Jorma Gustafsson. Suuri vene vaatii kilpapurjehdusta silmällä pitäen ison ja rutinoituneen miehistön. Sopivan miehistön löytyminen kotikaupungista onkin ollut yksi projektin lähtökohdista. Nella-nimeä kantavalla veneellä on kilpailtu aiemminkin ahkerasti, mutta enimmäkseen alimiehityksellä. Menestys on silti ollut varsin hyvä.

Pitkin talvea on tehty suunnittelutyötä veneen optimoimiseksi kilpailuja varten sekä sopivan miehistön kokoamiseksi. Lisäksi on käyty sponsorineuvotteluja. Tiimissä on mukana toista kymmentä purjehtijaa, joista varsinaiseen kilpailumiehistöön kuuluu 9 henkeä. Mukana on sopiva yhdistelmä nuoruuden intoa sekä vuosien kokemusta. Kaikki miehistön jäsenet ovat Kotkan pursiseuran jäseniä. Yhteisiä miehistökokoontumisia ja koulutus- sekä suunnittelutilaisuuksia on järjestetty talven mittaan. Varsinaiset purjehdusharjoitukset alkavat toukokuun puolivälissä.

Suuren miehistön saumatonta yhteistoimintaa silmällä pitäen valmistautumisaika on varsin lyhyt. Niinpä purjehdusharjoitukset viedään läpi tavoitteellisesti ja organisoidusti keskittyen ensisijaisesti manööverien hiomiseen, eri olosuhteisiin sopivien trimmien löytämiseen sekä maksimaalisen venevauhdin hiomiseen. Ennen kauden päätapahtumaa vauhtia kokeillaan mm. Kotkan pursiseuran yöpurjehduksessa sekä Volvo Suursaari Racessa.  Alkukauden Veleiro-cup -lähdöt torstaisin ovat luonnollisesti mukana harjoitusohjelmassa. Täällä hyvää harjoitusvastusta tarjoavat muut oman seuran veneet.

Itse päätapahtuma, Avomeriveneiden MM-kilpailu on 4.-11.8.2012 purjehdittava kovatasoinen kilpailu, jossa noin 130 venettä 16 maasta mittelee pääosin ratakisoista koostuvassa kilpailusarjassa Helsingin edustalla sekä ulompana Suomenlahdella. Purjehtijoita tapahtumaan osallistuu n.1000. Koska veneet poikkeavat toisistaan niin kokonsa kuin nopeutensakin suhteen, käydään itse kilpailu kahdessa eri luokassa matemaattisesti laskettujen mittalukujen tasoittamana. Nella kilpailee samassa sarjassa kilpailun suurimpien TP52- veneiden kanssa.  http://merenkavijat.fi/orcworlds2012/

Kilpailujen jälkeen, tiimi hajoaa ja jakautuu takaisin tuttuihin kotkalaisveneisiin. Näin projektin myötä saadut tiedot, taidot ja kokemukset tulevat hyödyttämään koko kotkalaista kilpapurjehdusta. Saatuja kokemuksia voidaan myös tulevaisuudessa hyödyntää joko vastaavien tai pienempimuotoisten projektien yhteydessä.

Purjehdustiimiin kuuluvat: Jorma Gustafsson, Jesse Hjelt, Timo Markkanen, Ari Pulkkinen, Mika Streng, Kari Streng, Petri Tykkä, Ville Vuolahti, Samu Välipakka, Matti Warkki, Aki Kirjavainen ja Pessi Pursiainen

Yhteistyökumppanit: Kristina Cruises, Kotkan Seudun Osuuspankki, Optimiratkaisut, Haminakotkan satama, Veleiro, Kotka Energia, Ravintola Meriniemi, SLAM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti